5 nadčasových koupelnových trendů

Koupelny | 25.6.2019
5 nadčasových koupelnových trendů

Svět interiérového designu ovlivňují každým rokem nové trendy. Zatímco některé jsou pouze krátkodobými rozmary, celá řada z nich se těší oblibě již dlouhodobě. Jelikož koupelna má sloužit ideálně po celý život, připravili jsme pro vás krátký výčet těch trendů, které mají všechny předpoklady, aby byly aktuální i v budoucnu. Ať už plánujete rekonstrukci staré koupelny či realizaci nového projektu, následující řádky vám pomohou načerpat potřebnou inspiraci. Současně si můžete být jistí, že díky těmto trendům bude vaše koupelna působit moderním a neotřelým dojmem v každé době.

 

1. Minimalistický design

Koupelnám již celou řadu let dominuje minimalistický design. Pro tento styl je typické jednoduché zařízení koupelny tak, aby působila čistě a vzdušně s minimem rušivých prvků. Na druhou stranu minimalismus klade důraz na vysokou kvalitu materiálu, jelikož respektuje otázku udržitelnosti. Výběr vhodných doplňků a nábytku navíc zajístí, že vaše minimalistická koupelna bude působit útulně.


Oblíbenými barvami pro minimalistické koupelny jsou především odstíny šedé, béžové či hnědé
. V nabídce PORCELANOSA Grupo těmto požadavkům odpovídají například série Bottega, Prada či dlouhodobě populární Dover. Ve prospěch tohoto stylu koupelen hraje i zvětšování formátů obkladových materiálů, které je dalším současným trendem.

Pokud vás zaujme varianta minimalismu, můžete si přečíst náš článek, ve kterém vám poradíme, jak k tomuto stylu přistupovat, a jakými pravidly se řídí.


2. Zvětšování formátů obkladů a dlažeb

V posledních letech jsme svědky postupného zvětšování formátů obkladů a dlažeb. Zatímco před časem byl zcela běžný formát o rozměrech 20 × 30 cm, dnes tyto velikosti působí v přítomnosti XL obkladů o rozměrech 45 × 120 cm téměř komicky. Velkým trendem jsou navíc velkoformátové obkladové materiály XLight a XTone o velikosti až 1 × 3 m a tloušťce nepřesahující 1 cm.


Větší rozměr obkladových materiálů přináší celou řadu estetických i praktických výhod. Mezi nimi například zvýšení hygieny, zjednodušení údržby či optické zvětšení a sjednocení prostoru. Nehledě na všechny tyto přednosti, pro kýžený efekt je zcela zásadní, aby byla zajištěna 100% rovinnost materiálu. Z toho důvodu je potřeba držet se ověřených výrobců. PORCELANOSA Grupo jako světový leader koupelen, především pak obkladů a dlažeb, je z tohoto pohledu více než spolehlivý partner.


3. Domácí SPA & Wellness

Dalším nepřehlédnutelným trendem současnosti je realizace domácích SPA & Wellness. V dnešní uspěchané době čím dál více lidí investuje do vlastní soukromé oázy klidu, kde si dopřávají zasloužený odpočinek a nabírají zpět životní energii. Finská sauna, infra sauna, parní lázeň, hydromasážní vířivá vana, zážitková sprcha, ochlazovací bazén, ale i odpočinková zóna s relaxačním lehátkem či vodní postelí, to vše se v přibývající míře objevuje v projektech rodinných domů.


Tyto projekty jsou bez pochyby velkou výzvou a vzhledem k jejich finanční náročnosti je zapotřebí vsadit na ověřené dodavatele s maximálními zkušenostmi. Jedním takovým je společnost Dorint, která má za sebou celou řadu úspěšných realizací v těch nejvyšších standardech. Přijďte se přesvědčit do kterékoliv z jejich vzorkoven nebo dokonce osobně vyzkoušejte sprchování vleže ve speciálním horizontálním sprchovacím programu v showroomu Dornbracht.


4. Umyvadlo na desku

Umyvadlo je spolu s toaletou pravděpodobně tím nejdůležitějším vybavením celé místnosti. V minulosti se používala především umyvadla nástěnná či umyvadla, která jsou součástí koupelnového nábytku. Současným trendem, který začíná dominovat nad zmíněnými variantami včetně umyvadel volně stojících, jsou umyvadla na desku. Velkou výhodou takového řešení je možnost umístit umyvadlo téměř kamkoliv na desku, čímž navíc vzniká dostatek odkládacího prostoru.


Největší výhodou těchto umyvadel je však jejich rozmanitost
, ať co se týká tvaru, tak i materiálu (přírodní kámen, dřevo, sklo, silikon apod.). Nejodvážnějším výrobcem umyvadel na desku je italský výrobce Glassdesign, jsou předností nejenom samotné koupelny, ale rovněž celého interiéru. Bez ohledu na to, jaký kousek vyberete, dbejte také na sladění s umyvadlovou baterií. Zajímavou variantou je také použití umělého kamene a zapuštění umyvadla do koupelnové desky. Na tuto možnost se více zaměříme v následujícím trendu.


5. Umělý kámen v koupelně

Ačkoliv název napovídá o opaku, umělý kámen se skládá ze 2/3 z přírodního kamene. Konkrétně se jedná o drcený bauxit, který je doplněn o pryskyřice, pojiva a barviva. Oproti přírodnímu kameni je tak tento materiál neporézní, anti-bakteriální a příjemný na dotek. Dále nabízí celou řadu dalších výhod v čele se skutečností, že se dá umělý kámen tvarovat a napojovat bez viditelných spár, díky čemuž se dají vytvořit naprosto jednolité tvary. Objevte, čeho všeho se dá s pomocí umělého kamene dosáhnout v naší galerii.


V koupelnách se umělý kámen, neboli Solid Surface, začíná čím dál více používat na koupelnové desky. Do nich se často zcela či alespoň částečně zapouští umyvadlo ze stejného materiálu. V podobném duchu se dá přistoupit i k zapuštění vany či sprchové vaničky. Tento přístup vytváří dokonale čistý, jednolitý design s minimálními nároky na údržbu a maximální mírou hygieny. Celkový dojem se dá navíc podtrhnout i doplňky z umělého kamene.


Tento krátký výčet nadčasových trendů v koupelně nastiňuje, jakým směrem se v současnosti ubírá interiérový design. Pokud si chcete udělat důkladnější názor, rádi vám ukážeme současné trendy v našich showroomech po celé ČR.

Kategorie blogu