Minimalistická koupelna

Koupelny | 30.8.2019
Minimalistická koupelna

Princip „v jednoduchosti je krása“ se uplatňuje v moderních interiérech a jednoznačně platí u koupelen. U koupelen je minimalismus obzvláště oblíbený především proto, že se díky němu tyto prostory velmi snadno udržují. Přeci jen se jedná o část domácnosti, která je vystavena vysoké namáhavosti a vlhkosti. Již dříve jsme se zaměřili na téma minimalismus v interiéru a nyní jsme pro vás připravili tipy, díky kterým docílíte minimalistického stylu v koupelně.

Jak vypadá minimalistická koupelna?

Minimalismus znamená jednoduchý, čistý styl s minimem předmětů a velkým důrazem na kvalitu materiálů. Minimalistické koupelny jsou proto vybaveny pouze nezbytným nábytkem, který by měl být, stejně jako všechny ostatní prvky, vysoce praktický. Pro tento styl je typické také použití velkoformátových obkladů a dlažeb stejných či odpovídajících si tónů. Ty dohromady s velkými zrcadly dokáží opticky zvětšit i ty nejmenší koupelny.


Koupelnový prostor bude působit ještě více minimalisticky, pokud v rámci něj zabudujete otevřený sprchový kout. V případě, že se vám toto řešení z praktických důvodů nezamlouvá, můžete zvolit skleněnou zástěnu, vždy však raději z čirého skla. Dále můžete dokonce vynechat klasickou sprchovou vaničku a místo ní tento prostor vydláždit speciální protiskluzovou dlažbou. Tím dojde k ještě většímu optickému propojení vašeho koupelnového prostoru.

Mezi oblíbené série dlaždic s Antislip úpravou patří například série Bottega, Prada či Dover. Další variantou, která splňuje požadavky minimalismu, a která je velmi oblíbená v moderních interiérech, je použití umělého kamene. Jeho povrch je velmi příjemný nejenom ve sprše. Bližší informace o použití umělého kamene jsme pro vás připravili v samostatném článku.


Minimalistická koupelna by měla působit na první pohled čistým dojmem. Nemělo by se v ní nacházet velké množství odložených ručníků, šampónů, krémů apod. Z tohoto důvodu doporučujeme využít nenápadných, zabudovaných skříněk. Věšáky a háčky by měly být rozhodně sjednoceny s ostatními prvky, nicméně u minimalismu pamatujte, že byste měli používat tyto doplňky s rozvahou.

Pokud hledáte inspiraci pro minimalistickou koupelnu, tak se můžete obrátit například na kvalitního výrobce, kterým je společnost Emco. Ta nabízí krásná a rafinovaná řešení. Dále designové radiátory plnící jak estetickou, tak praktickou funkci jsou dalším vhodným prvkem minimalistické koupelny. Zde najdete nejhezčí varianty u italského výrobce Caleido.

Pro lepší orientaci si tedy shrňme 10 důležitých prvků minimalistických koupelen:

  1. minimum nábytku a maximum prostoru
  2. důraz na kvalitu
  3. velké formáty obkladových materiálů (XL obklady, XLight, XTone)
  4. stejný odstín a provázaní obkladů a dlažeb
  5. sladěná sanitární keramika a umyvadla na desku
  6. otevřené sprchové kouty či kouty se skleněnými zástěnami
  7. použití umělého kamene v koupelně
  8. dostatek světla, ideálně toho přírodního
  9. velká zrcadla geometrických tvarů
  10. celkové sjednocení doplňků


Minimalismus a útulná koupelna

Koupelna je místo zasloužené relaxace, kde by se měl každý cítit pohodlně. Vzhledem k některým prvkům minimalismu by se mohlo zdát, že tento směr působí až příliš stroze. Na to reaguje současný trend přistupovat k minimalismu volněji a přikládat k útulnosti stejnou důležitost jako k jednoduchosti a čistotě interiéru.

Osobitost minimalistických koupelen se dá zajistit například integrací podlahového vytápění, výběrem vhodných doplňků či použitím přírodních materiálů. Nicméně, je důležité tento aspekt konzultovat s bytovými designéry a již na začátku si ujasnit, kde je pro daný projekt ta správná rovnováha.


Jak na minimalismus?

Minimalismus se v koupelně stává působivým pouze tehdy, když se současně spojí profesionální práce interiérového designéra spolu s odpovídajícím výběrem kvalitních materiálů. V neposlední řadě je do této rovnice nutné přidat i zkušené řemeslníky. Bez nich by celé dílo mohlo být velmi rychle pokaženo.

Stejně tak jako minimalismus, tak i PORCELANOSA Grupo dbá na maximální kvalitu svých produktů. Vzhledem k tomu, že na současném trhu není kvalitnějšího výrobce obkladů a dlažeb, jsme si jistí tím, že v tomto smyslu nenajdete pro svou koupelnu lepšího partnera. Pokud hledáte dodavatele kvalitní pokládky, doporučujeme využít sítě kontaktů a zkušeností s luxusními projekty firmy Dorint.


Prvním krokem pro vaši minimalistickou koupelnu může být návštěva některého z našich showroomůRádi vám poskytneme inspiraci. A v případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kontaktovat, jsme tu pro vás.

Kategorie blogu