Minimalismus v bydlení

Rady a tipy | 2.8.2019
Minimalismus v bydlení

Minimalismus je populární umělecký směr, který přes více než půl století inspiruje nejenom umělce, designéry a architekty ale i širokou veřejnost po celém světě. Je definovaný jednoduchým, čistým a vzdušným designem s minimem rušivých prvků a důrazem na kvalitu materiálu. Interiér založený na minimalismu je také dlouhodobě oblíbený v koupelnách, a proto jsme jej zařadili mezi 5 nadčasových koupelnových trendů. Pokud tedy hledáte inspiraci pro svou koupelnu a chcete, aby působila moderně, pak je minimalismus zajímavou volbou.

„Více žít, méně mít“

Minimalismus ovšem není pouze o designu. Jedná se o ucelený myšlenkový směr a smysl života. Podstatou tohoto smýšlení je přesvědčení, že člověk ke spokojenému životu potřebuje naprosté minimum věcí a měl by se tak oprostit od převažujícího materialistického přístupu a přikládat větší prioritu těm opravdu důležitým hodnotám.

Minimalisté se snaží vyvarovat hromadění zbytečností a tím vznikající přeplácanosti a neuspořádanosti jejich domácností. Je však nutné přiznat, že v současné konzumní společnosti plné reklam, které nás navádí ke koupi všech možných produktů, vyžaduje minimalistické smýšlení řádné odhodlání dělat věci jinak. I přesto však není minimalismus nedosažitelným cílem, a naopak má své pevné místo v řadě moderních interiérů.

 

Výhody minimalistického stylu v interiéru

Pro tento směr je typické skromné zařízení vnitřních prostor s minimem nábytku, dekorací a doplňků. Místo toho minimalismus dbá na maximální kvalitu materiálů s tím, že použité prvky plní jak estetickou, tak funkční úlohu. Tato jednoduchost s sebou dále přináší velkou výhodu v podobě zvýšené praktičnosti, kdy se výrazně zjednodušuje celková údržba jednotlivých místností.

Ať už se pro minimalismus rozhodnete v celé své domácnosti nebo se zaměříte například jen na kuchyni, koupelnu či jinou místnost, můžete se těšit na úsporu času a usnadnění práce. A to nejen například s utíráním prachu ve špatně dostupných místech, ale ulehčí vám i pohyb především v malých bytech. Pokud chcete ještě více podpořit minimalistický dojem a zajistit si opticky větší prostory, můžete využít velkoformátové obklady. Ty jsou k dispozici o velikosti až 1 × 3 m a krásně sjednotí celý váš interiér. Mezi oblíbené velkoformátové obklady a dlažby patří například série Bottega či Kala White z kolekcí XLight a XTone od divize Urbatek společnosti Porcelanosa Grupo.


Je tedy zřejmé, že minimalismus má celou řadu výhod a může se zdát, že pro mnohé z nás to je ideální řešení interiéru. Na druhou stranu je poteřba pamatovat, že tento směr vyžaduje výrazné snížení prvků a předmětů v domácnostech, což může mít vliv na vnímanou útulnost prostoru.

V této oblasti vám pomohou bytoví designéři. Ti vám bez problémů umožní zachovat vysokou míru útulnosti, a to díky zakomponování kvalitních sedacích souprav či příjemných obkladových materiálů. Mezi ně patří například keramické parkety Manhattan, Delaware či Nobu. Tato varianta je navíc mnohem praktičtější než přírodní dřevo a v kombinaci s podlahovým vytápěním bude výbornou volbou pro váš útulný, minimalistický interiér.


Jak na minimalismus?

Minimalismus rozhodně nevyhovuje všem lidem a není celoplošně aplikovatelný na všechny projekty. Pro ty z vás, kteří zvažují tento styl pro své domácnosti jsme připravili následující seznam 10 tipů s jejíchž pomocí snadněji docílíte vysněných minimalistických interiérů:

  1. držte se jednoduchého, čistého designu bez výstředností
  2. minimum nábytku a maximum volného prostoru
  3. vybírejte nábytek prostých linií a jednoduchých, geometrických tvarů
  4. vyhýbejte se vzorům a ozdobným prvkům včetně dekorací, rodinných fotek, suvenýrů z dovolených apod.
  5. investujte do velkoformátových obkladových materiálů
  6. nekombinujte více jak tři barvy
  7. preferujte nenápadné barvy zemitých tónů
  8. dbejte na kvalitu materiálů před kvantitou
  9. použijte vestavěné spotřebiče a rafinované úložné prostory
  10. zapomeňte na vícebarevné a vzorované koberce

Vzhledem k těmto pravidlům a častému osobnímu poutu k předmětům v naší domácnosti není jednoduché naše domovy z ničeho nic kompletně předělat. Z toho důvodu se s minimalismem setkáváme spíše v nově zařízených interiérech, které jsou v tomto duchu navrhovány již od samého začátku.


Chcete se dozvědět více o minimalismu v interiéru či koupelnách? Připravili jsme pro vás článek s tipy a návrhy, jak docílit právě minimalistické koupelny. Případně nás můžete navštívit v našich showroomech po celé ČR. V nich si můžete prohlédnout moderní koupelny i kuchyně a naši odborníci vám rádi poradí s případnými dotazy, které vás mohou zajímat.

Kategorie blogu