Velkoformátové obklady a dlažby

Zajímavosti | 26.4.2016
Velkoformátové obklady a dlažby

Velkoformátové obklady a dlažby o tloušťce 11 mm jsou v nabídce Porcelanosy již delší čas, nyní však získávají na stále větší oblibě. Jako velkoformátová je označována jakékoliv dlažby a obklady, které mají alespoň jednu stranu delší než 60 cm.Dříve za velkoformátové rozměry byly považované formáty od 50 × 100 cm. Dnes se pod tímto označením skrývají obklady a dlažby o délce téměř dva metry (formát 180 × 120 cm). Designéři, obkladači i naši klienti si tuto novinku nemohou vynachválit. Zjistěte, proč jsou velkoformátové obklady a dlažby tak oblíbené.

Velkoformátovou dlažbu zajišťuje unikátní lis

Společnost Porcelanosa nedávno instalovala ve své španělské domovině unikátní lis. Ten vyvine tlak 10 000 tun, a umožňuje tak lisování dlažby o rozměru 120 × 120 cm. Využití zmíněné technologie má využití také u keramických parket, které imitují povrch dřeva a vyrábějí se v rozměru 180 × 30 cm. V současné době se vytváří i formáty o tloušťkách 3 mm, 9 mm a 12 mm a to v rozměru 1 m × 3 m

Rozhodujícím faktorem pro perfektní velkoplošný výrobek je vedle vysokotlakého lisu také příprava suroviny, ze kterých je lisován střep. Porcelanosa investovala vysoké částky do tzv. přípravny hmot. Ta je také velmi podstatná pro výrobu nestandardních rozměrů dlažeb tak, aby byla zajištěna absolutní rovinnost.

Velké formáty vhodné pro schodiště

Díky velkoformátům je umožněno obložení schodišť do šířky 180 cm. Současně se touto cestou vyhnete přebytečným spárám. Jistě oceníte, že Porcelanosa ve stejném dekoru vyrábí keramickou parketu o rozměru 30 × 180 cm a také podstupnici s rozměrem 19 × 180 cm. Snadno tak dosáhnete jednotného a líbivého designu.

Tenkostěnné velkoformátové obklady do interéru i exteriéru

Tenkostěnný obklad o tloušťce 3,5 mm lze využít nejen do interiéru (především do koupelny a kuchyně), ale i na venkovní fasádu.

 

V rámci interiéru je ideální do malých koupelen. Zde často panuje mýtus, že se do malých prostor hodí pouze obklady s malým rozměrem. Opak je ovšem pravdou. Čím menší obklady máte, tím bude vytvořeno více spár a prostor nebude opticky jednotný. Velké formáty eliminují počet spár a prostor tak působí více uceleně. Současně tak dochází ke zvýšení hygieny a zjednodušení úklidu.

Velkoformátové tenkostěnné obklady také využijete u rekonstrukce koupelny. Nemusíte totiž nic bourat a odstraňovat, nový tenkostěnný obklad se připevní na původní obložení. Pokud plánujete rekonstrukci koupelny, nechte se inspirovat našimi tipy. Dozvíte se v nich například jak pracovat s obklady, a jaké je na ně vhodné lepidlo.

Na velkoformátový obklad se v rámci společnosti Porcelanosa specializuje samostatná divize Urbatek a vy si můžete prohlédnout jednotlivé varianty, které nabízí.

Velkoformátové obklady fasád

Moderní bydlení je jednoznačně spojeno s prvotřídními materiály a promyšleným designem. Velkoformátové obklady fasád vypadají velmi efektně a nevyžadují složitou údržbu. Jak vypadá dokonalé zakomponování takové fasády s moderními dveřmi a vstupem do domu, se můžete podívat níže.

 

Zaujaly vás velkoformátové obklady a dlažby a chcete se dozvědět více? Neváhejte nás kontaktovat nebo se za námi zastavte na některou ze vzorkoven. Rádi vám ukážeme širokou paletu designů i příklady z realizace.

Kategorie blogu