Protiskluzová dlažba do koupelny

Koupelny | 21.5.2018
Protiskluzová dlažba do koupelny

Dlažba je v posledních letech v interiérech stále více oblíbená, a to nejen v koupelně a na toaletě. U designérů je často volena pro optický efekt a díky své tepelné vodivosti je ideální podlahou pro podlahové topení. Při výběru se však neřeší pouze vzhled, ale také bezpečnost. Víte, co má splňovat protiskluzová dlažba do koupelny či dalších místností?

Bezpečná dlažba nejen v koupelně

Riziko uklouznutí hrozí u dlažby především v situacích, kdy je podlaha vlhká. Jde tedy o koupelnu, ale také kuchyni či předsíň, do které vstoupíte s mokrou obuví od deště či sněhu. Protiskluzová dlažba by se měla objevit také na schodišti a v místech, kde se v interiéru předpokládá chůze naboso.

Hodnoty protiskluzové dlažby

Celkově se protiskluzová dlažba dělí na dva typy, od kterých se odvíjí její odolnost vůči smyku:

Dlažba pro chůzi naboso – poznáte ji podle piktogramu bosé nohy a stupnicí A, B a C. Označení A je vhodné pro ložnice a chodby, označení B pro koupelny a schodiště, písmeno C označuje dlažbu vhodnou k bazénu.

Dlažba pro chůzi v obuvi – označuje se piktogramem boty a stupnicí R9 až R13. Pro interiér, jako je ložnice či obývací pokoj, je dostatečný stupeň R9 a R10. Pokud dlažba tvoří okolí bazénu, tedy prostor, kde se chodí naboso a je zde vysoké riziko uklouznutí, doporučujeme zvolit označení R10 B nebo R 11 B.

Jak vybrat protiskluzovou dlažbu na terasu

Protiskluzová dlažba ze Španělska

Dover - Dover je dlouhodobě nejprodávanější sérií obkladů i dlažeb španělského výrobce, a to především díky svému nadčasovému designu a oblíbeným zemitým odstínům. Koupelna navíc bude působit uceleně vzhledem k možnosti dodržení totožného dekoru pro podlahu i zeď vaší koupelny. Série se nakonec nemusí omezit pouze na koupelnu, ale může pokračovat i ve vašem interiéru nebo dokonce exteriéru za použití Dover Antislip o protiskluzové hodnotě R 12.

Barcelona - Dlažba španělského zdobeného designu se výborně kombinuje se zmíněnou sérií Dover. Barcelona nabízí celkem 6 různých dekorů, z nichž každý oživí vaši koupelnu trochu jiným stylem. Doporučujeme také vyhledat názor zkušeného architekta či bytového designéra, který vám doporučí decentní kombinaci, aby si váš interiér zachoval střídmost.

Rady pro dlažbu do koupelny

Výběr dlažby do koupelny

Při výběru nezapomeňte na to, že čím vyšší označení protiskluzu dlažba má, tím má také drsnější povrch, který se může hůře udržovat. To platí například u protiskluzové dlažby R11B, která patří mezi velmi bezpečné, ale náročnější na úklid.

Pokud si při výběru dlažby do koupeny nevíte rady, neváhejte nás kontaktovat, rádi vám poradíme a pomůžeme i s návrhem a realizací nové koupelny na klíč.

Kategorie blogu