Mrazuvzdorná i protiskluzová – to je dlažba na terasu

Rady a tipy | 2.6.2017
Mrazuvzdorná i protiskluzová – to je dlažba na terasu

Toužíte po terase, která vám bude dělat radost celý rok? Pojďme se společně podívat na tipy, které vám usnadní rozhodování a její výběr. Dnes se zaměříme na mrazuvzdornou a protiskluzovou dlažbu na terasu, která zajistí bezpečnost a pohodlí.

Venkovní dlažba na terasu i balkon

Porcelanosa se specializuje na obklady a dlažby nejen do interiéru, ale i exteriéru. Právě exteriér klade vysoké nároky na odolnost terasové dlažby, která je celoročně vystavena povětrnostním podmínkám – od horkých letních paprsků, přes déšť až po silné mrazy. Aby venkovní dlažba těmto vlivům odolala, musí mít nízkou nasákavost – tou se vyznačují například slinuté dlažby.

Nejčastěji se dlažba s těmito parametry používá pro terasy a balkony. Výjimkou však nejsou ani obklady stěn a fasád.

Důležitou roli hraje také podklad

I když si pořídíte velmi odolnou exteriérovou dlažbu, může se její životnost rapidně zkrátit nekvalitním podkladem či neodbornou pokládkou. Zejména vodorovné plochy jsou náchylné na proniknutí vlhkosti, proto je důležité zajistit před pokládkou velmi kvalitní hydroizolaci, použít kvalitní lepidlo včetně kvalitní spárovací hmoty a pečlivě zakončit všechny spáry. Pokud máte ze správného položení dlažby obavy, obraťte se na profesionály, kteří mají zkušenosti s kladečskými postupy. Pokud nikdo takový ve vašem okolí není, neváhejte nás kontaktovat, rádi vám doporučíme šikovného řemeslníka.

NÁŠ TIP: Slinuté dlažby, které mají tloušťku 20 mm, se vyznačují extrémní pevností a odolností. V exteriéru se pokládají volně do základu (písek se štěrkem), v případě terasy s konstrukcí je vhodné použít gumové nebo plastové terče.

PROHLÉDNOUT SÉRII

Bezpečná protiskluzová úprava je samozřejmostí

Zapomenout nesmíme ani na bezpečnost, kterou zajistí protiskluzová úprava povrchu. Venkovní dlažba s těmito vlastnostmi je označena stupnicí R9 až R13. Pro rodinné terasy je plně dostačující dlažba s protiskluzem R10. Pokud terasa sousedí s venkovním bazénem, doporučujeme protiskluznou úpravu pro bosou nohu, která se označuje písmenem B. Tedy požadujte úpravu R10 B, nebo bezpečnější, ale náročnější na úklid R11B.

INSPIRUJTE SE

Nebuďte při výběru sami

Každý umíme něco a Porcelanosa se specializuje na obklady a dlažby. Nezdržujte se tedy nekonečným hledáním dlažby na terasu na internetu či v různých hobby centrech a dopřejte si to nejlepší, co současný trh nabízí. A to bez zdlouhavého čekání. Svěřte se do rukou odborníků, kteří jsou v oboru mnoho let. Domluvte si schůzku.

Kategorie blogu