Podpořte své zdraví. Aneb, proč navštěvovat wellness

Rady a tipy | 9.3.2020
Podpořte své zdraví. Aneb, proč navštěvovat wellness

Ať už máte zaměstnání sedavé či trávíte většinu času chůzí, jistě oceníte pocit lahodného odpočinku. Pod pojmem odpočinek si mnoho lidí představí například pohodu u televize nebo knihy. Proč ale nespojit příjemné s užitečným a u odpočinku neudělat i něco pro naše zdraví? Právě pro jeho podporu byste měli zvážit pravidelnou návštěvu wellness centra. V něm se můžete těšit například na sauny, vířivky, bazény, a třeba i masáže.

Bazény

Pohodu si můžete dopřát v bazénech, ať už klasických nebo v moderních s masážními tryskami, či protiproudem. A navíc je plavání jeden z nejpřirozenějších a nejprospěšnějších sportů , které člověk může provádět. Je velmi vhodné pro lidi s bolestmi zad, kloubů nebo s dýchacími obtížemi. V neposlední řadě vám také pomůže shodit přebytečná kila a budete se cítit skvěle. Je ale podstatné dodržovat správnou techniku plavání, abyste příznivé účinky opravdu pocítili, a abyste si naopak ještě neuškodili.

Pokud si nechcete zaplavat, ale rádi odpočíváte prostřednictvím vodního živlu, není od věci navštívit vířivky, které svými rozličnými tvary a funkcemi rozhodně mají co nabídnout.

Masáže

Velmi oblíbenou součástí wellness jsou také masáže. V dnešní době existuje již nepřeberné množství různých typů masáží, od thajských, která spojuje prvky jógy a akupresury, přes masáže lymfatické, které zmírňují otoky, jelikož maséři se u nich zaměřují na zlepšení toku tkáňového moku až po takzvané baňkování, při kterých se používá nahřátých skleněných baněk, které vyvíjí podtlak na kůži. Vyzkoušet si také můžete masáže horkými kameny, která využívá nahřátých lávových kamenů, jež jsou typické dlouhou dobou, po kterou dovedou kumulovat teplo.

Stejně jako každému jedinci bude vyhovovat jiný typ odpočinku, tak je i velmi individuální výběr určitého typu masáže. V tomto případě je nejlepší možností zkoušení a následný výběr, co právě vám vyhovuje nejvíce.

Sauny

Stejně jako u masáží, tak i v případě saun se již rozšířily možnosti, které uspokojují požadavky zákazníků. Proces saunování využívá příznivých účinků mírného přehřátí organismu či příslušných tkání , čímž spadá do léčebných procedur termoterapií. Účinkem je nejen posílení celého organismu zvyšováním jeho odolnosti, ale také zpomalení stárnutí a zlepšení krevního oběhu. Nesmíme zapomenout ani na psychickou stránku člověka, která se správným odpočinkem jen posiluje.

V našich končinách je nejrozšířenější tzv. pára, která využívá téměř 100% vlhkosti, ale jen mírně vyšší teploty , než je teplota tělesná. Tento typ saunování je velmi prospěšný právě pro léčbu i prevenci dýchacích onemocnění.

Zajít si můžete do finské sauny, která se pomalu ale jistě dostává do popředí a stává se velmi oblíbenou. Tělo se vám prohřeje až na 100 °C. Toto prohřátí poté vystřídáte s ochlazením například ve sprše.

Řada wellness zařízení nabízí také možnost infrasaun. V takovéto kabince dochází k vyzařování infračervených paprsků, které pronikají do tkání. Podporuje elasticitu kůže a pomáhá odstraňovat odumřelé buňky a různé nečistoty z kůže, také může ulevovat od namožených svalů a bolestí zad.

Samozřejmě jako takřka vše, má saunování i nějaká ta omezení. Je nevhodné, aby lidé s kožními onemocněními navštěvovali veřejné sauny . Pokud vás skolila chřipka a máte teplotu, je návštěva sauny taktéž riziková, jelikož máte během onemocnění narušený termoregulační systém, nemluvě o možné nákaze ostatních spolusaunujících. Ač je prokázáno, že saunování prospívá také lidem s kardiovaskulárními onemocněními, i tak by měli být velmi obezřetní, jelikož při tomto procesu se srdeční tep zvyšuje o 30 až 75 %.

Je velmi důležité během saunování dodávat tělu dostatečné množství tekutin, ideální je obyčejná voda.

Privátní wellness

Mnoho lidí ale preferuje soukromí, proto neradi navštěvují veřejná wellness. Dnešní doba nabízí ohromné množství způsobů, jak si vybudovat nebo si nechat vybudovat vlastní soukromé SPA. Důležité je ale mít prostor a rozpočet. Můžete si nechat vyrobit saunu na míru, případně si vybrat z již hotových možností. Na výběr je z keramických, klasických či dřevěných saun. Fantazii se meze nekladou, proto vaši odpočinkovou místnost můžete ozvláštnit vířivkou, masážními lehátky či dalšími prvky, které vám pomohou cítit se pohodlně.

I v případě privátního wellnessu je ale velmi důležité dbát na vlastní bezpečnost. Vybavte jej proto protiskluzovou podlahou.

Pravidelné návštěvy wellness jsou tak velmi prospěšné pro naši fyzickou i psychickou pohodu. Pokud zvažujete, že si pořídíte soukromé SPA, ujistěte se, že při jeho realizaci spolupracujete se skutečnými odborníky. Pokud si nebudete vědět rady, kontaktujte nás. Máme dlouholeté zkušenosti s realizací luxusních SPA & Wellness na míru potřeb zákazníků. Ukázky konkrétních projektů si můžete rovnou prohlédnout a načerpat tak inspiraci pro svou vlastní oázu klidu.

Kategorie blogu