Foster architektem „PORCELANOSA Building“

Zajímavosti | 10.11.2015
Foster architektem „PORCELANOSA Building“

Světově uznávaný architekt Norman Foster nechal svou další nezaměnitelnou stopu v samotném srdci New Yorku.  Studio „Foster + Partners“ se zhostilo projektu „PORCELANOSA Building“ a mělo za úkol přeměnit tamější uznávanou pamětihodnost na funkční, moderní budovu bez zásahu do její podstaty a historie. Díky citlivosti všech zúčastněných je výsledek ohromující.

Průběh rekonstrukce

PORCELANOSA Grupo koupila budovu v roce 2012 za částku blížící se miliardě korun a s renovací budovy se začalo o rok později. Dne 9. září 2015 vše dospělo do zdárného konce a showroom PORCELANOSA tak mohl být slavnostně otevřen

Exteriér

Stavba prošla velkou renovací, kdy původní neoklasicistní fasáda z počátku dvacátého století musela být nahrazena novou, která ale nesměla popírat původní vzhled. Hlavní vchod do budovy byl přemístěn a okna zvětšena pro maximalizaci denního světla. Vzhledem k tomu, že budova je pod ochranou samotného New York City, byla opatrnost opravdu na místě.

Interiér

Vnitřek budovy musel být uzpůsoben záměru vytvořit otevřený prostor s plynulými přechody a dynamickou interakcí mezi jednotlivými patry. Toho bylo docíleno za pomocí stavby mezipater, které propojují netradičním způsobem samotný showroom s kancelářskými prostory a dále s prostory k pořádání konferencí a workshopů.

 

Ekologie

Zvláštní pozornost byla věnována maximální energetické efektivnosti a udržitelnosti budovy. Showroom se tak stal adeptem k získání certifikace LEED Gold, dbající na dodržování těch nejpřísnějších ekologických požadavků.

Stručně řečeno: „PORCELANOSA Building“, jako místo spojující inovace, design, ekologii a historii v jednom prostoru, nechává návštěvníky nahlédnout do rodiny PORCELANOSA a upozornit na sebe jako na světového lídra v oblasti architektury a interiérového designu.

Kategorie blogu