Umělá inteligence v kuchyních

Kuchyně | 6.3.2019
Umělá inteligence v kuchyních

Umělá inteligence se v narůstající míře stává součástí naší společnosti. Spolu s moderní technologií je umělá inteligence schopná zefektivňovat procesy napříč různými sférami. Interiérový design není výjimkou a v tomto článku se zaměříme na to, jak se dá umělá inteligence využít v kuchyních. 


Inteligentní kuchyně „Smart Kitchens“ od Gamadecoru

Jednou z nejinovativnějších novinek na letošním XXVI. veletrhu PORCELANOSA Grupo je koncept inteligentních kuchyní „Smart Kitchens“. Umělá inteligence v kuchyních není nic nového, nicméně na celoplošné přijetí od společnosti stále čekáme. Gamadecor si od tohoto konceptu slibuje nejenom zefektivnění procesů spojených s nákupem potravin a s tím související šetření času, když za Vás lednice objedná docházející mléko. Koncept „Smart Kitchens“ v tomto případě jde ještě dále.


Udržitelnost životního prostředí jako inspirace

Primárním účelem této umělé inteligence je reagovat na lehkovážné nakládání s potravinami a vysoce nadbytečný odpad. V současné době je podle různých statistik až 40 % potravin produkováno zcela zbytečně. Tato nadbytečná produkce přispívá ke globálnímu oteplování a jevům s tím souvisejícím. Gamadecor prostřednictvím kuchyní „Smart Kitchens“ upozorňuje na to, že zodpovědné zacházení s potravinami každého z nás je klíčem k dlouhodobé udržitelnosti životního prostředí.


Co tedy "Smart Kitchens" nabízí?

Díky této moderní technologii bude Vaše kuchyň schopná zodpovědně nakládat s potravinami. Upozorní Vás kdykoliv se jednotlivé položky blíží expiraci a ze všech těchto surovin Vám nabídne hned několik receptů, a to podle odpozorovaných stravovacích návyků, chutí či diet jednotlivých členů domácnosti. Taková míra personalizace je na trhu stále spíše výjimkou, ale je pouze otázka času, kdy umělá inteligence ovládne kuchyně většiny našich domácností.


Jak to funguje?

Technologie je založena na stovkách senzorů, umístěných dle volby zákazníka např. na kuchyňské lince. Po uskutečněném nákupu je potřeba jednotlivé položky vyrovnat na určené místo. Senzory registrují plochu a váhu a porovnají ji s databází, kterou již disponují.

V případě, že systém daný produkt ještě nezná, musí se potravina do seznamu zadat. Ta je pak uchována v tomto globálním systému napořád a opakované vyrovnávání stejné nebo již registrované potraviny do Vaší lednice je už následně téměř automatické. Jinými slovy se dá postup připodobnit k samoobslužným pokladnám v supermarketech.


Je nutno také říct, že v Gamadecoru stále probíhá vývoj této umělé inteligence, za tím účelem poskytnout co nejsofistikovanější a uživatelsky nejpříjemnější řešení. Technologie „Smart Kitchens“ je nyní v patentovém řízení a je otázkou příštích několika měsíců, kdy se na trhu opravdu objeví. Už teď je ale zřejmé, že budeme v budoucnu svědky zajímavých inovací i v oblasti kuchyní.


Kuchyně Gamadecor

Gamadecor, jako součást španělského výrobce PORCELANOSA Grupo, se zaměřuje na výrobu prémiových kuchyní. Gamadecor si od svého založení v roce 1987 vybudoval stálé místo mezi luxusními značkami. Kvalita a design je za každou cenu prioritou, což potvrzují reakce architektů i spokojených zákazníků. Gamadecor se dále specializuje i na koupelnový nábytek a šatny.

 

Podívejte se na nabízené kategorie kuchyní zde nebo navštivte náš nově otevřený showroom kuchyní v Praze na Vídeňské či exkluzivní vzorkovnu Porcelanosa na Vršovické.

 

Kategorie blogu