Proslulý architekt Santiago Calatrava ohromil pavilony z materiálů Porcelanosa

Zajímavosti | 22.3.2022
Proslulý architekt Santiago Calatrava ohromil pavilony z materiálů Porcelanosa

Přední architekt a vítěz Architecture Award 2015, Santiago Calatrava, navrhnul pro Dubai Expo 2020 pavilony Spojených arabských emirátu a Kataru. Pod jeho taktovkou vznikly unikátní pavilony za využití materiálu Krion® Lux 1100 K-Life, které vám blíže představíme.

Okřídlený udržitelný pavilon

Pavilon Spojených arabských emirátů (SAE) reprezentovala jestřába v letu, který je symbolem zmíněného státu. Tento pavilon sestává z obří pohyblivé struktury křídel s povrchovou plochou 15 000 metrů2 a dosahuje výšky 27,8 metrů.

Aby dosáhl pozoruhodného efektu rozkládání křídel, umístil Calatrava na šikmé střeše 28 křídel z karbonových vláken. Křídla obsahují množství fotovoltaických panelů, které zásobují celý pavilon sluneční energií. Právě zde se spojuje moderní design a udržitelnost a výsledkem je tak futuristický, energeticky účinný projekt, který klade důraz na ochranu životního prostředí a kvalitu ovzduší.

Celá konstrukce byla navržená za použití minerálního kompaktního materiálu Krion® Lux 1100 K-Life v čisté bílé barvě. Tento materiál byl zvolen díky svému unikátnímu složení, téměř nulové pórovitosti a snadné údržbě, která přispívá k hygieničtějšímu prostoru a podporuje zdravější prostředí.

Na vnitřních stěnách pavilonu byl použit materiál Krion® Lux v povrchové úpravě 6901 Black Metal, který vytváří úžasný kontrast.

Pavilon ve tvaru katarského erbu

Rozsáhlý pavilon věnovaný Kataru má 960 m2 a ztvárňuje erb tohoto státu. Konkrétně trojúhelníkové plachty dvou člunů.

Na vnější stěny byl použit materiál Krion® Lux 1100 K-Life, který je odolný vůči UV záření a extrémním teplotám v Dubaji. Navíc díky svému minerálnímu složení a vysoké technické úrovni podporuje udržitelnost.

Vrchol celého pavilonu najdete v jeho vnitřní části. V té se nachází dvě galerie a další výstavní místnosti věnované minulosti a budoucnosti Kataru a umožňují návštěvníkům intuitivně se ponořit do historie.

Více fotografií pavilonů si můžete prohlédnout v galerii níže.

Kategorie blogu