Odolné a designové materiály pro kuchyňské desky

Kuchyně | 19.10.2022
Odolné a designové materiály pro kuchyňské desky

Pracovní kuchyňské desky musí být funkční, odolné vůči vysokým teplotám a mechanickému poškození. Jen tak mohou v kuchyni vydržet dlouho a bez obav sloužit k přípravě jídla. Protože je kuchyně důležitou součástí každé domácnosti, je potřeba výběru desky věnovat pečlivou pozornost.

Materiálů na kuchyňské desky existuje celá řada. Každý má svá pro a proti a je tak na každém zákazníkovi, které parametry jsou pro něj ty nejdůležitější. 

U kuchyňských desek většinou platí, že čím dražší materiál, tím lepší má vlastnosti. Obecně se za ty nejdůležitější považují následující parametry: odolnost vůči poškrábání a žáru,tvrdost / křehkost, opravitelnost, design, viditelnost spár / napojitelnost beze spár.

Keramické pracovní desky

Jedním z nejvhodnějších řešení jsou keramické pracovní desky. Jsou velmi pevné, odolné vůči žáru, mrazu, mechanickému poškození a jsou neporézní. Navíc mají hygienický antibakteriální povrch a jsou tak do kuchyně skutečně ideální. Můžete na nich libovolně připravovat pokrmy bez toho, abyste se obávali, že desku poškodíte. Na velkoformátové keramické desce můžete bez obav krájet a i na ni pokládát rozžhavenou pánev či hrnec. Také se velmi jednoduše udržují a jsou odolné proti skvrnám. 

Keramické pracovní desky vypadají velmi elegantně a dodají kuchyni luxusní vzhled. Navíc jsou k dispozici v široké nabídce dekorů a barevného provedení.

Nevýhodou keramických desek je jejich neopravitelnost. Nemusíte se však obávat, že by desky byly křehké. Na kuchyňské desky používáme výhradně desky o tloušťce 12 mm, které zaručí dostatečnou pevnost. Keramické pracovní desky mají omezený rozměr, 150 cm × 320 cm.

Přírodní a umělý kámen

Velmi populární je také umělý kámen Krion. Ten disponuje oproti přírodnímu kameni nulovou nasákavostí a je vysoce tepelně odolný. Samozřejmostí je i hygienický antibakteriální povrch a snadná údržba.

Výhodou tohoto materiálu je také opravitelnost škrábanců či jiných mechanických poškození. Krion se dá kdykoliv opravit a napojit beze spár. Navíc v bílé barvě obsahuje oxid titaničitý a při dopadu UV světla má samočisticí funkci.

Na trhu najdete i kuchyňské desky z přírodního kamene, jako je například mramor či žula. Ta je velmi tvrdá a odolná a vydrží vysoký žár. Na rozdíl od umělé varianty jsou ovšem porézní. Tedy například u mramoru hrozí, že odložený hrnek s kávou či sklenice vína vám kuchyňskou desku nenávratně zabarví. Přírodní kámen obecně vyžaduje mnoho péče, impregnace a v případě poškození bohužel nejde opravit.

Lamino a dřevěné desky

Pro komplexnost bychom rádi zmínili i desky z laminátu, PVC či desky dřevěné, které patří mezi nejlevnější varianty. Tyto desky ovšem nejsou příliš odolné vůči oděrům a vlhkosti a časem se tak mohou zdeformovat.

Vyberte si nejvhodnější variantu

Každá z uvedených variant má své přednosti. Při výběru vhodného řešení musíte proto zvážit, které parametry jsou pro vás nejdůležitější. A také nezapomeňte na vzhled kuchyně, aby vybraná kuchyňská deska dokreslovala celkovou atmosféru.

Pokud preferujete keramické desky či desky z přírodního kamene, rádi vám poradíme. V naší nabídce najdete originální kuchyňské desky ve velkoformátovém provedení. Můžete si zvolit mezi různorodými designy, texturou mramoru, kamene nebo třeba betonu.

Kompletní přehled velkoformátových kuchyňských desek najdete v našem katalogu.

Kategorie blogu