Jak na údržbu a čištění dlažby

Rady a tipy | 23.3.2020
Jak na údržbu a čištění dlažby

Stejně jako celá domácnost, potřebuje i dlažba pravidelnou péči. Jedná se o trvanlivé a mnohdy velmi odolné řešení pro různé typy místností, za předpokladu, že se o ni dobře staráme. Čištění dlažeb se ale může značně lišit podle jejich typu. Více informací o různých druzích dlažeb najdete v naší nabídce, ve které jsou například dlažby slinuté či dlažby glazované a velkoformátové.

Základním a primárním krokem je dostatečně často dlažbu zametat nebo vysávat. Čím méně to budete odkládat, tím méně se vám na dlažbě budou usazovat nečistoty a tím jednodušší bude její očista. Po smetení všech povrchových nečistot stačí podlahu jednoduše setřít teplou vodou pomocí mopu.

Pokud pro očištění nepostačuje obyčejná voda, můžete zvolit například kombinaci obyčejné vody a octu (nebo sava) v poměru 3:1. Seženete je v každém obchodě, a nejenže působí jako slabší dezinfekce, ale navíc budete mít povrchy krásně lesklé.

 

„Babské“ rady

Velmi oblíbenou domácí metodou je omývání dlažby pomocí vody a tekutého amoniaku v poměru 2:1.

Jste-li spíše pro přírodní drogerii a nechce se vám do používání amoniaku, zkuste kupříkladu smíchat půl litru vody a 3 lžíce jedlé sody a houbičkou setřete zašpiněnou dlažbu. Pokud se snažíte obnovit i zašlé spáry, použijte starý zubní kartáček.

Mnoho lidí nedá dopustit na citron. Pokud jím potřete zašlou špínu, citron ji změkčí a následně se vám ji povede odstranit už jen pomocí teplé vody.

Čištění spár

Spáry jsou obzvláště choulostivými místy dlažby i keramických parket. Snadno se v nich usazuje špína, a naopak těžko se z nich dostává. Pro začátek můžete zkusit těžko uvěřitelný trik – obyčejnou kancelářskou gumu, ideálně bílou.

Dá se použít také jedlá soda. Stačí ji smíchat s obyčejnou vodou a tím vytvořit hustší pastu. Pomocí zubního kartáčku a této pasty potom můžete relativně snadno spáry vyčistit. Zubní kartáček samozřejmě není podmínkou, k zakoupení jsou speciální kartáčky na čištění spár.

V případě, že se nechcete zabývat čištěním spár, pak vás osloví možnosti velkoformátových dlažeb. Díky větším rozměrům totiž minimalizují spáry, čímž dochází k celkovému zvýšení hygieny a vítanému zjednodušení údržby.

 

Postavební úklid

Jestliže jste u své koupelny, kuchyně nebo wellness místnosti právě dokončili výstavbu a čeká vás úklid postavebního nepořádku, je rozhodně nejlepší se do něj vrhnout co nejdříve. Cement se omývá velmi dobře obyčejnou vodou, pokud již není zaschlý. Existuje ale také poměrně mnoho čistících přípravků, určených právě na postavební úklidy, ať už v interiéru, či exteriéru.

Parní čističe

Je snadno představitelné, že mnoho lidí neholduje potírání kachliček citronem, či nechtějí ztrácet čas mícháním vody s octem nebo amoniakem. Proto je příjemným pomocníkem v domácnosti parní čistič, který využijete nejen na dlažbu, ale také na plovoucí podlahy. Docílíte díky němu vydezinfikování povrchu, správného vyčistění, a dokonce se ani příliš nenadřete. Nabídka parních čističů je dnes již široká a vybere si jistě každý.

 

Mramorové dlažby

V případě mramorové dlažby není radno používat ocet ani jiné chemikálie, jelikož nesmí přijít do styku s kyselinami a rozpouštědly. Vlivem rozpouštědla by se nečistota vsákla do mramoru, vlivem kyseliny se povrch mramoru rozleptá a vzniklé skvrny jdou odstranit už jen velice těžko nebo vůbec. Velkým pomocníkem čištění mramoru je jeho preventivní impregnace, která chrání před zapuštěním skvrn do materiálu.

Čím lze tedy mramorovou dlažbu čistit? Prvním krokem není opět nic jiného než obyčejná voda. Pokud voda nepomůže, vyzkoušejte trochu tekutého písku na nádobí, ale dejte si pozor na složení, prostředek nesmí obsahovat fosfát.

Vyrobit si také můžete pastu z kaolínu a bělidla na látku nebo 6% roztok peroxidu vodíku , ovšem i zde musíte být opatrní, jelikož tuto pastu lze použít jen na světlé povrchy, tmavý mramor by se zesvětlil.

Venkovní dlažby

Výše uvedené rady oceníte nejen v interiéru, ale například i u venkovních dlažeb. U dlažby na terase jistě oceníte, když bude mrazuvzdorná a protiskluzová. Tak totiž zajistí nejen vaši bezpečnost, ale i pohodlí. Exteriér klade vysoké nároky na odolnost terasové dlažby, která je celoročně vystavena povětrnostním podmínkám. Od horkých letních paprsků, přes déšť až po silné mrazy. Aby venkovní dlažba těmto vlivům odolala, musí mít nízkou nasákavost. A právě tou se vyznačují například slinuté dlažby.

Obraťte se na odborníky

Další možností je objednat si úklidovou firmu specializovanou právě na čištění dlažeb a obkladů, tato možnost už ale spadá mezi ty nákladnější.

V neposlední řadě je také ve specializovaných prodejnách k zakoupení velké množství čistících prostředků, které jsou určeny právě pro tento specifický materiál.

A pokud dlažbu teprve zvažujete a nejste si jistí, jakou variantu vybrat, kontaktujte nás, rádi vaše dotazy zodpovíme. Případně se na nás můžete obrátit osobně v některé z našich vzorkoven, které se nachází po celé České republice.

Kategorie blogu