Umělý kámen v koupelně

Koupelny | 12.8.2019
Umělý kámen v koupelně

Umělý kámen je materiál, který se v architektuře objevuje již několik desítek let. Nicméně až v novém tisíciletí ho začínáme vídat častěji, a to i v koupelnách. Z toho důvodu jsme umělý kámen zařadili dokonce mezi nadčasové koupelnové trendy. Následující článek přináší základní informace všem těm, kteří by zvažovali podobné projekty. Nyní se zaměříme na vlastnosti umělého kamene a důležité informace, které je potřeba znát v případě, že jej chcete využít ve svém interiéru.

Co je umělý kámen?

Umělý kámen, často nazývaný také Solid Surface, je moderní materiál podobný přírodnímu kameni jen s vylepšenými vlastnostmi. Solid Surface se skládá přibližně ze 2/3 z přírodních minerálů (bauxitu) a zbylou 1/3 tvoří pryskyřice a pojiva, které umožnují materiál tvarovat, ohýbat i napojovat do jednolitých tvarů bez viditelných spár. K docílení různých dekorů se navíc přidávají do materiálu barevné pigmenty a zrna. Umělý kámen má celou řadu výhod a jeho možné použití je téměř neomezené. Pro více informací o umělém kameni jsme pro vás připravili speciální stránku na našem webu.


Umělý kámen KRION

Na současném trhu narazíte na celou řadu výrobců umělého kamene různých kvalit a odpovídajících cenových kategorií. PORCELANOSA Grupo jako světový lídr koupelen nabízí prémiový umělý kámen KRION. Ten předhání svou konkurenci především v kvalitě materiálu a možnostech jeho použití v koupelnách. Další výjimečně silnou oblastí PORCELANOSA Grupo je výzkum. Představila například patentovanou novinku K-Life, která mimo veškeré výhody standardního umělého kamene, navíc nabízí i samočistící vlastnosti a čištění vzduchu.


Umělý kámen KRION v koupelně

Umělý kámen dokáže díky možnosti napojování bez viditelných spár koupelnu krásně sjednotit a ucelit. Tím celý prostor působí velice elegantním, minimalistickým dojmem. Materiál je také velice praktický, a to vzhledem k antibakteriálním vlastnostem, díky nimž KRION dokáže zabránit hromadění bakterií, plísní a dalších nečistot. To je velkou výhodou především pro veřejné bazény či SPA & Wellness.

Absence spár znamená také výrazné zjednodušení údržby. Praktičnost umělého kamene zvyšuje i jeho jednoduchá opravitelnost, kdy se různé rýhy a vrypy dají jednoduše obrousit či zaplnit pomocí lepidla. Materiál je navíc nesmírně příjemný na dotek, což oceníte právě při zasloužené relaxaci ve sprše či vaně.


KRION se může stát součástí vaší koupelny ve 3 různých podobách:

  1. Deskovina
  2. Napojitelné polotovary
  3. Finální série

Mezi těmito podobami KRIONu je potřeba rozlišovat, jelikož vyžadují rozdílnou přípravu materiálu. Pojďme se na jednotlivé varianty podívat.


1) Deskovina

KRIONové desky představují surovou podobu materiálu, které se musí dále zpracovat do zamýšlených podob. Díky bezespárovému napojování desek se dá vytvořit teoreticky klidně i nekonečný jednolitý masiv, čehož se využívá především ve veřejných prostorech (retailové obchody, restaurace, bary apod.). Takový masiv se dá navíc různě řezat, tvarovat nebo i podsvítit, čímž vznikají například velice elegantní nápisy.

KRION nabízí v současné chvíli více než 110 různých dekorů, z nichž některé jsou na trhu naprosto jedinečné, jako například série Opale. Deskovina je nabízena v různých formátech a tloušťkách, z nichž standardní parametr je 760 mm × 3 680 mm × 12 mm.

Ačkoliv je zpracování materiálu do jisté míry podobné truhlářské práci, doporučujeme vyhledat profesionální zpracovatele umělého kamene. Ti disponují všemi potřebnými nástroji včetně speciálních zahřívacích pecí a vakuových či hydraulických lisů. Jedním z takových ověřených zpracovatelů jsou například firmy Duolit, Denbacor či Krionstone.

 

2) Napojitelný KRION

V koupelnách se s deskovinou kombinují napojitelné polotovary jako např. umyvadla, sprchové vaničky, vany apod. Nejčastěji se setkáváme s použitím umělého kamene na koupelnovou desku v kombinaci se zapuštěním umyvadel ze stejného materiálu. Ty mohou být do desky zapuštěny jak úplně, tak i pouze částečně. Dalším řešením je postavení umyvadla na desku. Mezi napojitelná umyvadla patří například série Basic, Unique a 3-Way

Umyvadla však nejsou jediným prvkem v koupelně, který se dá napojovat. Stejný princip se dá aplikovat i na vany a sprchové vaničky. Ze Solid Surface se dá vymyslet i různý nábytek, poličky a další doplňky. Výsledkem takového ucelení interiéru je výjimečně čistý, jednolitý design, který si jednoznačně zamilujete nejenom kvůli estetickým vlastnostem, ale také vzhledem k dříve zmíněným praktickým výhodám.

 

3) Série KRION

KRION má ve svém sortimentu i finální výrobky, které se již nespojují s deskovinou. Každá série nabízí zcela unikátní design za dokonalého sladění koupelnového nábytku, umyvadla, vany či dokonce sprchových vaniček a doplňků včetně zrcadel. To vše spolu nádherně koresponduje a koupelny díky tomu působí dokonale harmonickým dojmem.

Vedle série Tono od slavného architekta a designéra Normana Fostera stojí za pozornost i série Almond, která je jedním z vůbec nejúspěšnějších kousků PORCELNOSA Grupo. Prozkoumejte všechny série zde.

 

KRION nabízí elegantní, moderní, nadčasový design s maximální mírou hygieny a minimálními nároky na údržbu. Z těchto důvodů je ideálním materiálem pro luxusní a moderní koupelny. Přijďte se podívat, jak vypadá koupelna z umělého kamene do našich showroomů po celé ČR a přesvědčte se o jeho kvalitách na vlastní oči.

Kategorie blogu