Podlaha do koupelny – která je ta pravá?

Rady a tipy | 28.6.2017
Podlaha do koupelny – která je ta pravá?

Fantazie designérů nezná hranic. Můžeme se o tom přesvědčit například u projektů, které kombinují různorodé a neobvyklé materiály. Do koupelny již nepatří pouze dlažba či dříve v umakartových jádrech oblíbené linoleum. Často se objevují betonové povrchy, vinyl či dřevo. Jedná o krásné povrchy, často však mají svá „ale“. Připravili jsme pro vás přehled nejčastějších kladů a záporů, které jednotlivé typy koupelnových podlah mají.

Co musí splňovat podlaha do koupelny?

Tři místa v domě musí odolat velké zátěži. Jedná se o vstupní halu, kuchyň a koupelnu. Pokud chcete, aby vám podlaha v koupelně vydržela dlouhá léta a měli jste z ní radost, musí dodržovat několik kritérií. Konkrétně musí:

• Být estetická a nadčasová
• Mít dlouhou životnost a neměnnost
• Být bezpečná (protismyková úprava)
• Umožnit dokonalou pokládku (například rektifikovaná dlažba zajistí minimální spáru)
• Umožnit snadnou údržbu a vysokou hygienu
• Být příjemná na dotek (možnost využít podlahové topení)

Je lepší podlaha z vinylu či dřeva?

Milujete-li skandinávský styl či přírodní materiály, bude pro vás ideální koupelnová podlaha s motivem dřeva. Klasické dřevo je příjemné na dotek, ovšem v koupelně, kde je vlhko, se i při sebevětší péči poničí. Z tohoto důvodu je, když je dřevo využito v rámci obývacích pokojů či ložnic. Alternativou do koupelny může být vinylová podlaha. Ta je také příjemná na dotek, a navíc dobře drží teplo.

Pokud zvolíte vinyl, tak je potřeba myslet na estetické řešení přechodu podlahy z tohoto materiálu do stěny s keramickým obkladem. S tím vám však poradí bytoví designéři. Současně dbejte na velmi pečlivou pokládku, jinak se do materiálu dostane vlhkost a vyniknou jednotlivé spáry, což není z estetického hlediska žádoucí.

 

Dlažbu s motivem dřeva od pravého nerozeznáte

Ideálním podlahovým řešením do koupelny je proto dlažba s dokonalou imitací dřevěné textury. Výrobky keramických prken firmy Porcelanosa od skutečných dřevěných prken nerozeznáte, navíc se skvěle kombinují s podlahovým vytápěním a odolávají vlhkosti.

Betonová stěrka a další podlahové varianty

V posledních letech se v koupelnách objevují pohledové betonové stěrky, které jsou často preferovány architekty. Lze je sice snadno kombinovat s vytápěním v podlaze, jsou však náchylnější na životnost. Zejména v místech přechodu do podlahy, k zabudovaným prvkům (například sprchová vanička), detailů ukončení a rohů místnosti.

Další zajímavou možností je kamenný koberec zalitý pryskyřicí, který se snadno udržuje a je voděodolný.

 

Další možností je například kamenný koberec zalitý pryskyřicí, který má snadnou údržbu a je voděodolný.

Tradiční a nadčasová dlažba do koupelny

Přestože trh přináší mnoho novinek, oblíbenou koupelnovou stálicí zůstane i v dalších letech dlažba. V současné době hrají prim nadčasové trendy. Konkrétně šedé či přírodní barvy, jednoduché linie, velkoformáty a rektifikovaná úprava obkladů a dlažeb, která zajistí snadnou údržbu.

Protiskluzová dlažba

Při výběru koupelnové dlažby také pamatujte, že je potřeba, aby byla protiskluzová. Protiskluzová dlažba učená pro chůzi naboso se pro koupelny označuje piktogramem B (A je vhodné pro ložnice a chodby, označení B pro právě koupelny a schodiště, písmeno C označuje dlažbu vhodnou k bazénu).

Do koupelen jsou velmi oblíbené například dlažby Dover či Barcelona. Obě nabízí hned několik různých dekorů s nadčasovým designem a vaše koupelna díky nim získá velmi osobity a originální ráz.

Světové dlažby na jednom místě

Pro více informací o možnostech, které koupelny nabízí, jsme pro vás připravili článek o luxusních a designových koupelnách. Dlažby s motivem dřeva, mramoru, betonu a dalších povrchů si můžete prohlédnout ve vzorkovnách Porcelanosa. Domluvte si schůzku s našimi odborníky, prohlédněte si nejnovější trendy a pořiďte si koupelnu snů. Zkušení bytoví designéři vám pomohou najít ideální řešení na míru. V případě jakýchkoliv dotazů nás kontaktujte.

Kategorie blogu