Jak na moderní krby v interiéru?

Rady a tipy | 22.2.2019
Jak na moderní krby v interiéru?

Časy, kdy krb zastával především praktickou funkci, jsou dávno pryč. Z pohledu moderní architektury je tento prvek vnímán jako důležitá součást celého interiéru. Aby krb ve vaší domácnosti vynikl, tak byste neměli podcenit nejen jeho vzhled, ale je potřeba zaměřit pozornost i na celkový prostor kolem něj. Poradíme vám, jak postupovat při výběru krbu a jeho umístění v prostoru.

Je lepší klasický či elektrický krb?

Dilema, zda zvolit klasický krb či elektrickou variantu, řeší celá řada lidí. Než dojdete k rozhodnutí, tak se musíte rozhodnout, jestli bude krb plnit spíše estetickou funkci a vytvářet příjemnou atmosféru, nebo se bude starat i o vytápění místnosti, popřípadě i celého domu. Zásadní, a přitom často opomíjenou záležitostí při výběru krbu, je právě jeho výhřevnost. V minulosti se sledovala možnost vytápění interiéru a upřednostňovaly se vysoko výhřevné krby. V dnešní době pasivních domů a dobře zaizolovaných interiérů je tomu zcela naopak.

Právě proto, že již nejsou potřeba krby s vysokou výhřevností, tak se jako řešení objevují i elektrické imitace krbů. Mezi jejich hlavní přednosti patří nutnost pouze minimální investice, a navíc i nulová údržba. Přestože kvalitní imitace krbů napodobují plameny téměř dokonale, vůni a praskání hořícího dřeva se nic nevyrovná. Pokud se rozhodnete pro klasický krb, tak je potřeba počítat s extra stavebními pracemi a nutnou manipulací se dřevem.


Dbejte na správné umístění krbu v místnosti

Umístění klasického krbu je zpravidla omezeno umístěním komínu, řešením přisávání čerstvého vzduchu, popřípadě technologií vytápění. Vzhledem k těmto limitům se krby standardně umísťují u stěny, popřípadě v rohu místnosti.

V současné době se prezentují i zajímavé varianty krbů umístěných do středu interiéru, což umožňuje vizuálně oddělovat jednotlivé části prostoru, a to zcela nekonvenčními způsoby. Pozoruhodným řešením je například integrace krbu do stěny či speciálně vytvořených panelů.


Kámen a keramika coby ideální materiál pro obkládání krbů

Ve chvíli, kdy již máte jasno v tom, který krb si pořídíte, přichází na řadu jeho obložení. U krbového obložení je hlavní podmínkou především odolnost vůči extrémně vysokým teplotám, barevná stálost a nízké nároky na údržbu. Kámen a keramika jsou v tomto případě ideální řešením pro obklad designových krbů. Dále se často používají i betonové stěrky či imitace přírodního kamene.

Naopak zcela nevhodným řešením je klasická výmalba, a to vzhledem k tomu, že se stěny v okolí krbu špiní více než ve zbytku interiéru. Zcela zásadní je i dbát na kvalitní pokládku materiálu a použití speciálních lepidel.

Pro více informací o výběru materiálu, včetně konkrétních doporučených obkladů, si přečtěte náš článek zaměřený právě na tuto tématiku.

Plánujete výstavbu krbu ve svém domě? Přijďte nezávazně zkonzultovat projekt v našich showroomech po celé ČR. Rádi vám poradíme, jaký krb zvolit, jaké jsou přednosti jednotlivých možností a na co se při výběru krbu či jeho obložení zaměřit.

Kategorie blogu