Historie newyorské „PORCELANOSA Building“

Zajímavosti | 2.11.2015
Historie newyorské „PORCELANOSA Building“

New York, Manhattan, křižovatka Broadwaye a Páté Avenue, vedle Madison Square Parku a naproti Flatiron building, to je lokace nového showroomu PORCELANOSY. Není divu, že toto místo má za sebou dlouhou a jedinečnou historii. Pojďme si ji krátce přiblížit.

Sídlo prestižních značek

Již v roce 1857 na tomto místě stála budova z atypicky načervenalého kamene. Mezi nájemce patřili postupně New York klub, Madison Square banka, časopis Cosmopolitan nebo prestižní Bertlitz jazyková škola. Budova sloužila v jednu chvíli i k obytným účelům a na tomto místě jste se tak mohli nechat ubytovat v hotelu. Nicméně brzy se zase přeměnila k účelům obchodním.

V roce 1918 byla budova přestavěna a prvním, kdo mohl využívat všech šesti pater a 1500 metrů čtverečních, byla reklamní společnost „General outdoor advertising company“. Nicméně nejznámější etapou je období, kdy místo patřilo výrobcům hraček, díky čemuž se budova také nazývala „Toy Center North Building“ nebo také jednoduše „Toy building“, tedy Budova hraček.

Oblíbené místo Newyorčanů

Nejznámějším nájemcem byla AC Gilbert Toy Company, tedy podnik na výrobu hraček. Podle něho dostala také budova další jméno „Gilbert Hall of Science“ a kolemjdoucí nenechávala v klidu. Newyorčané byli místními hračkami natolik okouzleni, že mnohdy čekali u oken celé hodiny a z ulice pozorovali modelové vláčky jezdící uvnitř.

 

Hračky vs. zbraně

Zakladatel firmy, Albert Gilbert, se stal legendou, a to díky tomu, že se vzepřel tehdejší Radě národní obrany, která vydala nařízení, že se veškerá výroba bude soustředit během války výhradně na výrobu zbraní. Albert Gilbert svoji továrnu odmítl přebudovat podle požadavků vlády a dokonce se mu podařilo Radu přesvědčit, aby výrobu vzdělávacích hraček během druhé světové války v období kolem Vánoc nezakazovala. Jeho úspěšná argumentace se zakládala na tvrzení, že děti jsou naši inženýři a architekti budoucnosti. Tento příběh je mimo jiné ztvárněn ve filmu „The man who saved Christmas“.

V následujících desetiletích budova sloužila jako výloha pro společnosti vyrábějící hračky, a to v takovém rozsahu, že toto místo bylo opravdu nezaměnitelné. Díky dalším výrobcům hraček dostala budova další jméno: „Commodore Criterion Building“. Pod tímto názvem byla známá až donedávna.

Příchod PORCELANOSA

Po důkladné rekonstrukci vedené studiem „Foster + Partners“, byla tato kultovní stavba přejmenována na „PORCELANOSA Building“, a je vnímána jako místo věnované architektuře a interiérovému designu na té nejvyšší profesionální úrovni. Věříme, že bude toto místo přinášet tolik radosti a potěšení, tak jako tomu bylo v období, kdy patřilo výhradně hračkám.

Kategorie blogu