Porcelanosa radí, co dát za kuchyňskou linku

| 23.11.2016
Porcelanosa radí, co dát za kuchyňskou linku

Časy, kdy se za kuchyňkou linku používaly keramické obklady, co zbyly z obkládání koupelny, jsou dávno pryč. Současná nabídka je tak pestrá, že se v ní zákazníci často ztrácejí. Pokud je i to váš případ a chcete ucelený přehled možností, Porcelanosa vám přináší kompletní přehled materiálů, které lze použít za kuchyňskou linku.

Jaká jsou vaše očekávání?

V kuchyni se nejčastěji řeší ergonomie prostoru, barevnost a materiály. Stěna za kuchyňkou linkou není v tak dominantní, nicméně vhodně vybraným materiálem se z ní může stát nevšední prvek a především se v této chvíli výběru rozhodne, kolik budete mít starostí s její údržbou.

Linka a obklady

V českých kuchyních se nejčastěji objevují za linku obklady. Z původních klasických čtvercových obkladaček se postupem času přešlo k mozaikám a nyní jsou v oblibě především velké formáty obkladů, a to nejen z estetického hlediska, ale také praktického (čím větší obklad, tím méně spár, kde se drží nečistoty).


Pokud chcete obklady, se kterými budete mít při údržbě minimum starostí, zvolte rektifikované – mají okraj zbroušený do pravého úhlu a díky šikovnému obkladači vznikne plocha s minimálními spárami. Prostor tak působí celistvě.

Tip na rektifikované i velkoplošné obklady

Porcelanosa nabízí klasické rektifikované obklady ve formátu 45x90 cm. Dále velkoplošné obklady v matné úpravě v tloušťce 3,5 mm a rozměru 3x1m. Ve variantě 6 mm tloušťky jak matné, tak i lesklé povrchy v rozměru 2,4x1,2 m. Tím je možné obložit zadní stěnu kuchyně jedním kusem keramiky a vyhnout se jakékoliv spáře.

Omyvatelná malba a tapeta

Především ve studentských bytech se můžete setkat s pestrými nápady výmalby za kuchyňskou linkou. Omyvatelná tapeta či malba stěnu ochrání, její aplikaci lze zvládnout svépomocí a cenově patří k nejlevnějším. Životnost těchto povrchů však není dlouhá a jedná se opravdu o krátkodobé řešení. Především v místě styku s pracovní deskou, kde je stálá vlhkost, nebo v bezprostřední blízkosti vaření jsou vysoké teploty a nátěr časem poprská. Toto řešení jednoznačně nedoporučujeme. 

Desky za kuchyňskou linku

Pokud plánujete novou kuchyni, doporučujeme řešit prostor za linkou deskou pečlivě. Variant je opravdu nespočet, díky povrchu bez pórů je údržba snadná a navíc desky vypadají opravdu skvěle. V mnoha případech můžete na svislou stěnu použít stejný materiál, z jakého máte pracovní desku, a tak celou plochu snadno sjednotit. Inspiraci, jak vše kombinovat, naleznete v našich vzorkovnách. Jaké desky můžete vybírat?


• Kamenná deska – vyšší pořizovací cena a luxusní vzhled, ovšem pro údržbu je potřeba volit doporučené postupy. Kámen je potřeba povrchově upravit. Existují přípravky, které musíte pravidelně s odstupem času používat. V opačném případě riskujete, že se kámen zašpiní. Výhodou je určitá estetická hodnota a nevýhodou studený, tvrdý povrch.

Umělý kámen – drcený kámen spojený pryskyřicemi vypadá skvěle a po stránce údržby je u zákazníků velmi oblíbený, nicméně má obdobný problém, jako přírodní kámen. Výhodou je zpravidla nižší pořizovací cena oproti kameni, nicméně je tvrdý a studený.

Skleněná deska (např. s foto motivem) – elegantní, odolná, se složitější údržbou ale vysokou hygienou. Obrovskou nevýhodou je obava z reálného poškození.

Deska z Krionu – v dnešní době ideální řešení. Vysoká úroveň čistoty lze snadno udržet díky dokonale hladkému povrchu a plochy bez spojů. Umožňuje odstranění lišty mezi pracovní deskou a zadní plochou. Lze řešit malým rádiusem. Je pocitově teplý, není tak tvrdý, jako kámen. Je snadno opravitelný. Informace obdržíte na stránkách v sekci Krion.

Dřevotříska či MDF desky s aplikací barevného nástřiku – je vhodné pro ekonomická řešení, nevýhodou je nízká odolnost. 

Stěrka patří nejen na podlahu

Velmi elegantně vypadá plošná aplikace stěrky na stěnu, která se hodí do minimalistického či industriálního interiéru. Podle výběru vzoru připomíná strukturu kamene či velmi oblíbeného a moderního betonu. Díky stěrce skvěle ochráníte stěnu a vzhledem k celistvosti nemusíte řešit spáry. Aby stěrka odolala nečistotám, je vhodné vybrat co nejméně pórovitou, popř. ji ještě přetřít odolným lakem. Touto technikou lze sladit stěnu s podlahou. Nevýhodou stěrky je její životnost, zejména v místech styku s pracovní deskou. Vysoce estetické řešení je v tomto případě vykoupeno nepraktičností. 

Více vám o materiálech vhodných za kuchyňkou linku prozradíme na našich vzorkovnách, kde najdete nejen ukázky špičkové španělské kvality Porcelanosa, ale také zkušené bytové designéry, kteří vám pomohou s návrhem i realizací vaší vysněné kuchyně.