4 důležité rady pro dlažbu do koupelny

Rady a tipy | 16.8.2017
4 důležité rady pro dlažbu do koupelny

Víme, že plánování koupelny zabere mnoho času. Připravili jsme pro vás 5 důležitých rad, které vám při výběru dlažby do koupelny ušetří mnoho času a starostí. Porcelanosa je na obklady a dlažby světová jednička – svěřte se do péče těm nejlepším.

1. rada: Bezpečnostní dlažba je samozřejmostí

Ať už zvolíte lesklou či matnou dlažbu, vždy se dotazujte na hodnotu protiskluzové úpravy. Norma rozlišuje protismykovou úpravu ve dvou směrech.

Prosmyk na bosou nohu

Protismyk na bosou nohu vás zajímá v koupelně, ve sprchovém koutu nebo například kolem bazénu. Všude tam, kde se pohybujete bez bot. Rozlišujeme třídu A, B a C, kde C je ta nejdrsnější, určená pod hladinu vody, například na schodech do bazénu. Do koupelny, pokud chcete mít jistotu, že se nesklouznete při vylézání z vany, nebo ve sprchovém koutě, vyžadujte skupinu B. Porcelanosa má obrovskou konkurenční výhodu v tom, že protismyk B vykazuje na površích, které lze snadno udržovat a na první pohled i na dotyk nevnímáte, že jde o drsnější skupinu B.

Prosmyk plochy v pochozí obuvi

Druhý protismyk, který norma rozlišuje, je protismyk na plochy pochozí v obuvi. Jedná se o třídy R9 až R13. Třída 13 je ta nejdrsnější, určená například do veřejných kuchyní. Doporučujeme vám do prostor vstupní haly, na schodiště třídu R 10. Obývací prostory jsou dostatečné v třídě R 9. Venkovní terasy, venkovní vstupní schody, schody do sklepa, doporučujeme v třídě R 11.

Porcelanosa rovněž nabízí dlažby, které současně vykazují vyšší hodnoty obou protismyků. Například kolem bazénu hodnoty R11 a B současně. Tím často řeší náročné požadavky nejen v exteriérech, ale i ve veřejných prostorách, které jsou z pohledu požadavků projektantů velmi tvrdé.

2. rada: Koupelnová dlažba s nadčasovostí

Životnost koupelny je v České republice významně kratší, než u našich západních sousedů. Koupelnové dlažby a obklady mají samozřejmě velmi dlouhou životnost, ale na vaně či umyvadle je již zub času vidět po kratší době a majitelé si zkrátka po takové době přejí změnu. Je rozumné se nad výběrem obkladů a dlažeb zamyslet– některé dlažby jsou díky přírodním tónu nadčasové, barevné motivy a vzory se okoukají už po několika letech.

Umírněná barevnost (nejčastěji zemité barvy, dále šedé a betonové tóny, oblíbené béžové barvy či neutrální bílá) se velmi snadno kombinují s barevnými doplňky, které dotvoří celkovou atmosféru. Svoji roli hraje také velikost spár – zatímco před dvaceti lety byla standardní spára se šíří více než 0,5 cm, v současnosti se spáry zcela minimalizují až na 1 mm. Jedná se o tzv. rektifikované obklady a dlažby, které Porcelanosa nabízí ve svém portfoliu pro své výhody téměř výhradně.

Velmi oblíbená je textura dřeva, který můžete mít bez starosti i v koupelně, a to v podobě keramických parket.

Dlažba s dokonalou imitací dřeva

3. rada: Praktická dlažba s elegancí

Při výběru jsou všechny dlažby krásné a naleštěné. Pamatujte ale na to, že budete dlažbu v koupelně denně používat. Je rozdíl, pokud koupelnu používá starší pár, rodina s dětmi nebo dokonce psí mazlíček. Právě pro děti či domácí mazlíčky doporučujeme dlažbu se strukturou či vzory, na které se snadno ztratí kapky vody či drobné šmouhy.

Mnoho starostí vám ušetří rektifikovaná (kalibrovaná) dlažba – ta má oříznuté boční hrany v pravém úhlu, díky čemu vzniká minimální spára. Jistě máte zkušenost, že čím větší spára, tím více nečistot v ní ulpívá. A právě díky rektifikovaným obkladům, pokud jsou profesionálně položené, bude údržba minimální.

4. rada: Pokládku dlažby nepodceňujte

Krásná dlažba zcela zanikne, pokud je její pokládka provedena nedbale a nepečlivě. Pamatujte na to, že rektifikovaná dlažba se vyznačuje mimo jiné velmi úzkými spárami a v případě klasických dlažeb musí být jedna spára jako druhá, bez bublinek a prasklin. Vždy si překontrolujte rovinnost podlahy – jak celkovou, tak to, aby jednotlivé rohy dlažby přesně lícovaly a nevyčnívaly.

Nejčastěji se dlažba pokládá tzv. na střih (spára probíhá rovnoběžně v jedné rovině) či s vodorovným posunem (na převazbu, kaskádovitě) – tyto dva způsoby patří mezi nejčastější a dlažba v nich nejlépe vynikne. Setkat se však můžete s pokládkou na koso, která se často používá u atypických nepravidelných půdorysů.

Nová koupelna je nemalá investice. Proberte své představy s našimi designéry a domluvte si s nimi schůzku třeba hned teď.

 

 

Kategorie blogu